It's the first time I've made the crackers. I have never try to do them, although I had many occassions to try different recipes. Daring Bakers Septemper challenge gave me the opportunity to try my baking skills. The challenge was easy. I've made savory versions with salt, poppy seed, cheese, herbs and hot pepper. Different tastes, different shapes. And hot tomatoe salsa.
Składniki: 1,5 szklanki mąki chlebowej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka oleju, 1/3 szklanki wody, ser, mak, zioła, papryka, sól
W misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, olej i wodę (tyle, aby powstała zwarta kula). Zagnieść dobrze ciasto, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią, pozostawić do wyrośniecia na około 90 minut- ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rizwałkować ciasto na bardzo cieniutki placek, wykrawać różne kształty, posypać dowolnymi dodatkami. Umieścić na papierze do pieczenia, piec 15-20 minut w nagrzanym do 180Cpiekarniku. Podawać z dowolną salsą.
The recipe in English you can find here.
2 komentarze:
Ah jakie smaczne i ladne zmiany tu widze :))
Dokladnie MALTA chrup, chrup ja tez je zrobie :)
Your crackers look just beautiful! Great work on this month's challenge! And bravo for 200 posts!
Prześlij komentarz