Na bazie serka ołomunieckiego przygotowałam pastę do kanapek. Przepis pochodzi z wspominanej niżej "Kuchni czeskiej". Bardzo dobra pasta. Warto spróbować, chociażby z ciekawości ;).
Składniki: 125 g twarożku ołomunieckiego, 25 g miękkiego masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 2 łyżki jasnego piwa, 1/2 drobno posiekanej szalotki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sólm kminek, pieprz
Masło i twarożek dokładnie rozetrzeć widelcem, połączyć z piwem i śmietaną. Następnie dodać szalotkę i szczypiorek. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, kminkiem i pieprzem. Smacznego!
3 komentarze:
chętnie bym spróbowała z ciekawości właśnie :) bo nigdy nie jadłam takiego serka..
och, poproszę takiego serka! :) Tak apetycznie wygląda, mniam!:)
Mniam Palce lizac! Mozna takze wzbogacic dodajac lyzke musztardy oczywiscie najlepiej czeskiej! pozdrawiam
Prześlij komentarz