piątek, 26 października 2007

52. Pudding z chałki z rodzynkami


Przepis ten pochodzi od Oli Lazar . Pierwszy raz pudding zrobiłam rok temu i od tej pory wracam do niego z niezwyklą częstotliwością. Jest przepyszny, delikatny, puszysty. A jak pachnie... Uhmmm...



  • 1 duża czerstwa chałka

  • 500 ml słodkiej śmietanki

  • 125 ml mleka

  • kieliszek winiaku

  • 4 jajka

  • 70 g miękkiego masła

  • 50 g cukru

  • 50 g rodzynek

  • olejek waniliowy

Formę do zapiekania wysmarować masłem. Chałkę pokroić na kromki o grubości ok. 2 cm, każdą posmarować masłem z obu stron. Rodzynki zalać winiakiem, pozostawić na 20 minut. Jaja ubić z cukrem, a następnie wymieszać z mlekiem i śmietanką, dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Chałke ułożyć w naczyniu, posypać rodzynkami i zalać masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego do 175oC piekarnika, piec ok. 45 minut.


Pudding z chałki

Pudding z chalki

Brak komentarzy: