Przepis ten pochodzi od Oli Lazar . Pierwszy raz pudding zrobiłam rok temu i od tej pory wracam do niego z niezwyklą częstotliwością. Jest przepyszny, delikatny, puszysty. A jak pachnie... Uhmmm...
- 1 duża czerstwa chałka
- 500 ml słodkiej śmietanki
- 125 ml mleka
- kieliszek winiaku
- 4 jajka
- 70 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 50 g rodzynek
- olejek waniliowy
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Chałkę pokroić na kromki o grubości ok. 2 cm, każdą posmarować masłem z obu stron. Rodzynki zalać winiakiem, pozostawić na 20 minut. Jaja ubić z cukrem, a następnie wymieszać z mlekiem i śmietanką, dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Chałke ułożyć w naczyniu, posypać rodzynkami i zalać masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego do 175oC piekarnika, piec ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz