poniedziałek, 26 listopada 2007

74. Zupa cebulowa Paula Bocuse'a

2nd Onion Day

Trudno sobie wyobrazić bardziej klasyczne danie z cebuli niż zupa cebulowa. A jak zupa cebulowa, to oczywiście prosto z Francji. Tak więc oto jako mój udział w dniu cebuli prosty przepis na zupę cebulową autorstwa francuskiego kucharza Paula Bocus'a. Choć prosty, dzięki użyciu bardzo dobrych składników smakuje wyśmienicie!



  • 500 g cebuli

  • 1,5 l bulionu

  • 2 łyżki mąki

  • 1 bagietka

  • 100 g sera Gruyere

  • 100 g masła

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, podsmażać jeszcze ok. 2 minut. Zalać bulionem, posolić gotować 15 minut. Bagietkę przekroić na pół, następnie pokroić w plasterki, podpiec w nagrzanym do 180 oC piekarniku. Kawałki bagietki ułożyć w żaroodpornym naczyniu (może też byc dowolny garnek, nadający się do piekarnika), posypać 3/4 sera, wlać zupę, oprószyć bułką tartą, posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku ok. 20 minut. Podawać gorącą. Smacznego!


Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

5 komentarzy:

grumko pisze...

Witaj: robiłem dzisiaj tę zupę na obiad. Bardzo fajny przepis! Polecam innym.

mysza_klapsiara pisze...

Cieszę się, że smakowało!

Gość: Kami, 078088177156.elblag.vectranet.pl pisze...

Spodobał mi sie przepis na zupe cebulową.Mniej mi sie spodobała cena sera Gruyere;(.Zresztą i tak w tej dziurze, gdzie mieszkam nie dostane go.Czy mozna uzyc jakiegos innego sera?

Gość: , chello089075164200.chello.pl pisze...

100 g sera Gruyere a zamisat niego jaki dac najlepiej? jaki smak ma ten ser

Gość: jfhdsgi, 46-ld.sm-rozstaje.pl pisze...

ja sie nie przejelam tym serem i dalam jakiegos innego, co do bulionu to wrzucilam zwykle kostki chociaz nie wiem czy o to chodzilo, ale zupa jest pychaa ;)