Trudno sobie wyobrazić bardziej klasyczne danie z cebuli niż zupa cebulowa. A jak zupa cebulowa, to oczywiście prosto z Francji. Tak więc oto jako mój udział w dniu cebuli prosty przepis na zupę cebulową autorstwa francuskiego kucharza Paula Bocus'a. Choć prosty, dzięki użyciu bardzo dobrych składników smakuje wyśmienicie!
- 500 g cebuli
- 1,5 l bulionu
- 2 łyżki mąki
- 1 bagietka
- 100 g sera Gruyere
- 100 g masła
- bułka tarta
- sól, pieprz
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, podsmażać jeszcze ok. 2 minut. Zalać bulionem, posolić gotować 15 minut. Bagietkę przekroić na pół, następnie pokroić w plasterki, podpiec w nagrzanym do 180 oC piekarniku. Kawałki bagietki ułożyć w żaroodpornym naczyniu (może też byc dowolny garnek, nadający się do piekarnika), posypać 3/4 sera, wlać zupę, oprószyć bułką tartą, posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku ok. 20 minut. Podawać gorącą. Smacznego!
5 komentarzy:
Witaj: robiłem dzisiaj tę zupę na obiad. Bardzo fajny przepis! Polecam innym.
Cieszę się, że smakowało!
Spodobał mi sie przepis na zupe cebulową.Mniej mi sie spodobała cena sera Gruyere;(.Zresztą i tak w tej dziurze, gdzie mieszkam nie dostane go.Czy mozna uzyc jakiegos innego sera?
100 g sera Gruyere a zamisat niego jaki dac najlepiej? jaki smak ma ten ser
ja sie nie przejelam tym serem i dalam jakiegos innego, co do bulionu to wrzucilam zwykle kostki chociaz nie wiem czy o to chodzilo, ale zupa jest pychaa ;)
Prześlij komentarz