Kolejne wydarzenie kulinarne. Tym razem SUGAR HIGH FRIDAYS i bohater tego wydarzenia, czyli pudding :). Postanowiłam wypróbować przepis na panna cotta. Aż wstyd się przyznać, ale do tej pory nie próbowałam jeszcze tego deseru. Wyszedł bardzo dobry, delikatny, niezwykle śmietankowy. Wydaje się wprost idealny do podania w poranek, wraz z kawą, do łóżka...
- 250 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru
- Laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- woda
- 1/4 tabliczki czekolady
- 2 łyżki mleka
Śmietanę wlać do rondla, dodać cukier,laskę wanilii, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w łyżce gorącej wody, dodać do śmietany, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać do małych szklanek lub kokilek, włożyć do lodówki. Schładzać ok. 4 godzin. Przed podaniem włożyć szklanki na sekundę, dwie do wrzątku, wyłożyć deser na talerz. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać mleko, zamieszać. Polać deser. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz