sobota, 22 marca 2008

127. Cepeliny

Składniki: ciasto: 1/2 kg surowych ziemniaków, 1/4 kg ugotowanych ziemniaków, 1,5 szklanki mąki krupczatki, 1 jajko, sól farsz: 2 duże filety śledziowe matjas, 2 łyżki bułki tartej, 1 duża cebula, 1 jajko, pieprz; 1 cebula, śmietana

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, ugotowane przecisnąć przez praskę, połączyć. Dodać mąkę, jajko, sól, wymieszać. Przygotować farsz. Filety śledziowe zmielić, dodać bułkę tartą, pokrojoną drobno cebulę, jajko. Wymieszać, doprawić pieprzem. Z ciasta formować kule wielkości piłki tenisowej, spłaszczyć, nakładać farsz. Zakleić formując cepeliny w kształcie przypominającym piłkę do rugby. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Gotować 15-20 minut. Ugotowane cepeliny podawać z podsmażoną cebulą i śmietaną. Smacznego!

2 komentarze:

majanaboxing pisze...

Wesolych Swiat Myszko! :) :)

mysza_klapsiara pisze...

Dziękuję za życzenia!