środa, 26 marca 2008

132.Łosoś w cieście francuskim

Składniki: 2 filety z łososia po 25-300g, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 50 g boczku wędzonego, 1 cytryna, 100 ml śmietany, 100 ml wina białego, 30 g masła, sól, pieprz

Płaty łososia pozbawić skóry i ości, posolić, popieprzyć. Boczek pokroić w drobną kostkę. Położyć 1jeden filet łososia na rozłożonym cieście francuskim, posypać równomiernie boczkiem, przykryć drugim filetem., zawinąć łososia jak pakunek, wstawić do rozgrzanego do 220oC piekarnika. Piec 25-30 minut. Przygotować sos. Wycisnąć sok z jednej cytryny, dodać wino, podgrzewać na ogniu. Gdy wino się zredukuje, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Gotowego łososia polać sosem. Smacznego!

3 komentarze:

majanaboxing pisze...

Uwielbiam ryby, a taki losos na pewno jest super smaczny! :)

didixi pisze...

Jestem pod wrażeniem tego bloga! Smakowity!

reiwsz pisze...

Mniam.