Pierwszy raz przygotowywałam babkę gotowaną. Stałam nad garnkiem i bacznie obserwowałam, czy nic złego z nią się nie dzieje ;). Na szczęście pierwszy raz był udany i babka przygotowana w garnku na gazie nie budzi już u mnie przerażenia. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bab wielkanocnych.
Źródło przepisu: "Kuchnia", marzec 2008
Składniki:
- 3 jaja
- 11 łyżek cukru pudru
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 ml spirytusu
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
- 100 ml ajerkoniaku
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dobrze utrzeć, dodać spirytus. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy z żółtek i mąki. Ciasto wlać do natłuszczonej formy na babkę z kominkiem.
Formę wstawić do naczynia z wrzątkiem (powinna być niemal cała zanurzona w wodzie, obciążona kamieniem lub słoikiem z wodą). Gotować ciasto pod przykryciem około 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotować budyń, zastępując 1/2 ilości mleka przewidzianej w przepisie ajerkoniakiem. Wystudzony krem wlać we wgłębienie ostudzonej babki.
[print_link]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz