wtorek, 25 marca 2008

Babka gotowana z ajerkoniakiem

Pierwszy raz przygotowywałam babkę gotowaną. Stałam nad garnkiem i bacznie obserwowałam, czy nic złego z nią się nie dzieje ;). Na szczęście pierwszy raz był udany i  babka przygotowana w garnku na gazie nie budzi już u mnie przerażenia. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bab wielkanocnych.




Babka gotowana z ajerkoniakiem

Źródło przepisu: "Kuchnia", marzec 2008

Składniki:


  • 3 jaja

  • 11 łyżek cukru pudru

  • 125 g margaryny

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 25 ml spirytusu

  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego

  • 100 ml ajerkoniaku


Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dobrze utrzeć, dodać spirytus. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy z żółtek i mąki. Ciasto wlać do natłuszczonej formy na babkę z kominkiem.


Formę wstawić do naczynia z wrzątkiem (powinna być niemal cała zanurzona w wodzie, obciążona kamieniem lub słoikiem z wodą). Gotować ciasto pod przykryciem około 1,5 godziny.


W międzyczasie przygotować budyń, zastępując 1/2 ilości mleka przewidzianej w przepisie ajerkoniakiem. Wystudzony krem wlać we wgłębienie ostudzonej babki.



[print_link]

Brak komentarzy: