wtorek, 25 marca 2008

Babka herbaciana

Chociaż jeszcze do niedawna nie przepadałam za herbatą Earl Grey, teraz piję ją nałogowo. Kiedy więc zobaczyłam przepis na babkę herbacianą z jej użyciem, wiedziałam od razu, że muszę ją przygotować. Takie babki lubię najbardziej. Niezbyt lekkie, konkretne, najeżone rodzynkami. Przepis jest prosty, każdy powinien poradzić sobie z nim bez problemów. Jak dla mnie problematyczne było jedynie użycie sugerowanej w przepisie polewy karmelowej. Chciałam użyć gotowej, jednak po długich poszukiwaniach sklepowych postanowiłam użyć polewy z białej czekolady. Ale poniżej podaję Wam przepis na polewę karmelową. Przypuszczam, że taki zestaw musi smakować najlepiej.


Babka Earl Grey


Babka herbaciana (źródło przepisu: "Kuchnia", marzec 2008)


Składniki:




  • 15 g herbaty Earl Grey

  • 1/2 filiżanki wrzątku

  • 10 dag rodzynek

  • 220 g margaryny

  • 0,8 szklanki cukru

  • 4 jaja

  • 13 łyżek mąki pszennej

  • 11 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka olejku bergamotka lub migdałowego

  • 150 g polewy karmelowej


Sposób przygotowania:

Herbatę zaparzyć we wrzątku, odstawić do wystudzenia. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja i ostudzoną herbatę. Wsypać 11 łyżek mąki pszennej i całą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, dodać proszek do pieczenia. Rodzynki osączyć, obtoczyć w pozostałej mące pszennej, dodać do ciasta. Dodać olejek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do keksówki, piec 50 minut w 170oC. Gotowe polać polewą.



Polewa karmelowa

Składniki:

  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka


Sposób przygotowania:

Do garnka włożyć puszkę skondensowanego słodzonego mleka. Zalać ją wodą i gotować na wolnym ogniu 2-2,5 godziny (im dłużej gotujemy, tym jest gęstsza). Podczas gotowania co pewien czas do garnka dolewać wody, aby puszka cały czas była w niej zanurzona w całości. Po ugotowaniu zalać puszkę zimną wodą i gdy będzie chłodna, otworzyć puszkę i wylać na ciasto gorący karmel.


[print_link]

1 komentarz:

Majana pisze...

Kolejna piękna babka !:)
Chętnie ją wypróbuję, wygląda pysznie Myszko :) Nie ma to jak dobra babka :)