Gello di fragole, czyli kisiel z truskawek (nazwa utworzona poprzez analogię do Gello di melone i paru nazw przepisów znalezionych w internecie, nie wiem czy poprawna ;), ale brzmi ładnie!). Przepis idealnie wpisujący się w święto truskawek, którego gospodarzem jest Olga Smile. Podpatrzony w najnowszej Kuchni. Jest boski! Niczym nie przypomina specyfików z torebki Jest gęsty, pięknie pachnie i jeszcze lepiej wygląda. Musicie spróbować!
Porcje: 4
Składniki:
- 1/2 kg truskawek
- 375 ml wody
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 175 g cukru (ja dałam zaledwie 2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Truskawki zblendować, dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Dodać wodę, cukier, zagotować mieszając. Gdy sos zawrze, będzie miał właściwą konsystencję. Po 5 minutach gotowania zdjąć garnek z ognia, wlać kisiel do przygotowanych miseczek. Pozostawić do ostygnięcia.
[print_link]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz