poniedziałek, 9 czerwca 2008

Gello di fragole

Gello di fragole, czyli kisiel z truskawek (nazwa utworzona poprzez analogię do Gello di melone i paru nazw przepisów znalezionych w internecie, nie wiem czy poprawna ;), ale brzmi ładnie!). Przepis idealnie wpisujący się w święto truskawek, którego gospodarzem jest Olga Smile. Podpatrzony w najnowszej Kuchni. Jest boski! Niczym nie przypomina specyfików z torebki Jest gęsty, pięknie pachnie i jeszcze lepiej wygląda. Musicie spróbować!


Gello di fragole



Porcje: 4

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek

  • 375 ml wody

  • 75 g mąki ziemniaczanej

  • 175 g cukru (ja dałam zaledwie 2 łyżki)


Sposób przygotowania:

Truskawki zblendować, dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Dodać wodę, cukier, zagotować mieszając. Gdy sos zawrze, będzie miał właściwą konsystencję. Po 5 minutach gotowania zdjąć garnek z ognia, wlać kisiel do przygotowanych miseczek. Pozostawić do ostygnięcia.



[print_link]

Brak komentarzy: