Kiedy odwiedzają mnie niespodziewani goście ten typ ciasta sprawdza się idealnie. Wystarczy kilka podstawowych produktów, które każdy powinien znaleźć w kuchennej szafce, odrobina wolnego czasu (ale naprawdę niedużo, wystarczy dziesięć minut na przygotowanie, resztę zrobi za nas piekarnik) i już możemy cieszyć się smakiem pysznego, domowego ciasta. Prostota wykonania sprawia, że każdy nawet początkujący kucharz poradzi sobie z nim bez problemów. Ciasta ucierane - babki piaskowe, marmurkowe, keksy i murzynki należą do moich ulubionych ciast, takie piekło się u mnie w domu. Ale również teraz bardzo chętnie po nie sięgam. Bo są niezawodne i idealnie zaspokajają słodkościowy głód. Są również idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy przy okazji Świąt nie mają czasu na wymyślne świąteczne wypieki, a chcą delektować się smakiem domowego ciasta.
Czas przygotowywania: 60 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 kostka masła
- 6 łyżek oleju
- 1 czubata łyżka kakao
- 5 łyżek maku
- kisiel wiśniowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodawać po jednej łyżce przesianej mąki, jednym żółtku i łyżce oleju. Ubić pianę z białek, dodać do masy z żółtek, masła i mąki, starannie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto podzielić na cztery części. Do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao - wszystko starannie wymieszać. Czwarta część ciasta ma zostać jasna.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką. Ciasto wylewać do tortownicy nieregularnymi warstwami. Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 45-50 minut.
[print_link]
2 komentarze:
Jak zrobic kisiel? wsypać z torebki do ciasta czy ugotować wg przepisu na opakowaniu i dodać do czwartej części ciasta?
I co zrobić z makiem? od tak go wspyać w ciasto?
Prześlij komentarz