czwartek, 27 maja 2010

Pasjonauci polecają Śląskie: Oberiba

Dobre, bo polskie!

OberibaDziś szybki wpis, więc i danie ekspresowe. Nadal pozostaję w klimacie śląskich smaków. Oberiba - zupa z młodej kalarepy, prosta i bardzo, bardzo smaczna. I taka wiosenna. Gorąco polecam.


Oberiba


Porcje: 4


Czas przygotowania: 30 minut


Składniki:



  • 3 młode kalarepki (u mnie bez liści)

  • 2 małe cebule

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • pęczek koperku

  • 4-5 ziemniaków

  • 4 łyżki śmietany

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

  • Cebulę i kalarepkę obrać, cebulę pokroić w kostkę, kalarepkę w słupki. Podsmażyć (około 10 minut) na 2 łyżkach masła w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Stopniowo dolewać bulion - za każdym raze czekać, aż płyn wyparuje. Kiedy kalarepka będzie prawie miękka, dodać obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotować jeszcze kilka minut - do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Przed podaniem obficie posypać koperkiem.



    [print_link]


    [:Listonic]

6 komentarzy:

Paula pisze...

mniam... zapowiada się pysznie!

Magda K. pisze...

uwielbiam tą zupę, oberiba to jedno z moich ulubionych warzyw :)

wedelka pisze...

Muszę ją koniecznie wypróbować, bo uwielbiam kalarepkę :) Chyba niedługo ta zupka u mnie też zagości :) Pozdrawiam :)

mysza klapsiara pisze...

Spróbujcie koniecznie!

wedelka pisze...

Myszko, zupę zrobiłam i jest rewelacyjna :) Dzięki za pomysł :*

grazyna pisze...

Taka prawdziwa oberiba to zupa z zielonymi liśćmi, one są najważniejsze.