niedziela, 7 listopada 2010

Bitki wołowe duszone w czerwonym winie

Dobre, bo polskie!

bitkiDrugą propozycją w ramach akcji Gotujemy po polsku! Ireny Andrzeja, nad którą patronat objął serwis zpierwszegotloczenia.pl jest proste i smaczne danie obiadowe - klasyczne bitki wołowe. U mnie w domu podawane najczęściej z kluskami śląskimi. Proste i smaczne. Polecam, chociaż chyba tego akurat nie trzeba ;)... Gotujemy po polsku!


Składniki:



  • 500 g wołowiny (rostbef, polędwica)

  • 50 masła

  • 1 cebula

  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina

  • 250 ml bulionu

  • sól

  • pieprz


Mięso pokroić na cieniutkie plastry, lekko rozbić, podsmażyć na maśle, soląc i pieprząc tuż przed zdjęciem z patelni. Mięso przełożyć do rondla, dodać bulion i wino, zrumienioną na patelni cebulę, ziarenka pieprzu. Dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie. Po tym czasie wyjąć mięso, zredukować sos do połowy, gotując go jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, zmiksować blenderem. Mięso podawać z kluskami śląskimi, polać wszystko sosem.


[print_link]

1 komentarz:

Renata pisze...

zdecydowanie polskie i nie potrzebuje zachwalania :) pozdrawiam