środa, 6 września 2006

11. Babka marmurkowa



  • 1,5 szklanki mąki tortowej



  • 1 szklanka cukru



  • kostka margaryny



  • 5 jajek



  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



  • aromat rumowy lub pomarańczowy




  • cukier puder



  • 3 łyżeczki kakao



Ubić jajka z cukrem. Ubijać do czasu, kiedy masa nie potroi objętości. W międzyczasie rozpuścić margarynę. Ostudzić, a następnie dodać do ubitych jajek. Następnie wsypać mąkę z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia i wszystko wymieszać. Na koniec dodać aromat. 2/3 masy wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Do reszty masy wsypać kakao, wymieszać i wlać do tortownicy. Piec w temperaturze 180oC przez 50 minut. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy: