sobota, 2 września 2006

10. Risotto cytrynowe



  • 500 dag risotto



  • 3 marchewki



  • 1 seler



  • 2-3 ząbki czosnku



  • 2 litry rosołu



  • żółtko



  • 4 łyżki śmietany



  • parmezan lub ser żółty



  • zielona pietruszka



  • sok z 1 cytryny



  • masło


Na maśle podsmażyć marchewkę i seler, cebulę, czosnek. Jak będą półtwarde dodać risotto. Stopniowo dolewać po chochli rosołu, czekając aż się wchłonie. W międzyczasie wymieszać żółtko ze śmietaną i serem. Dodać sok z jednej cytryny. Doprawić pieprzem, najlepiej białym. Gdy ryż będzie kleisty, lekko twardy dodać śmietanę z serem i żółtkiem, zamieszać. Przed podaniem posypać pietruszką.

Brak komentarzy: