opakowanie spaghetti
kawałek boczku
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany
2 żółtka
ser żółty lub parmezan
sól
pieprz (może być biały)
Spaghetti ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażyć boczek z czosnkiem. Śmietanę rozbełtać z żółtkami, startym serem, solą i pieprzem. Makaron podgrzać w garnku z boczkiem, dodać przygotowany sos, podgrzewać razem około pół minuty.
Autor i doskonałe wykonanie: Niedźwiedź :)
3 komentarze:
całkiem całkiem lecz za tłuste!!
to nie jest carbonara
czosnek???
śmietana? najwyżej odrobinę!
boczek nie może być wędzony, używa się boczku niewędzonego suszonego, pancetty
Ingredienti per 4 persone:
- 400 g di spaghetti;
- 150 g di pancetta affumicata;
- 30 g di ser pecorino romano
- 2 żółtka
- sale e pepe
smacznego :)
@pyra:
Gratuluję. Ni dosyć, że znasz się dobrze na kuchni polskiej, to i włoską opanowałeś/opanowałaś do perfekcji. Nic tylko pozazdrościć.
Prześlij komentarz