czwartek, 14 września 2006

13. Spaghetti carbonara



  • opakowanie spaghetti



  • kawałek boczku



  • 2 ząbki czosnku



  • 250 ml śmietany



  • 2 żółtka



  • ser żółty lub parmezan



  • sól



  • pieprz (może być biały)



Spaghetti ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażyć boczek z czosnkiem. Śmietanę rozbełtać z żółtkami, startym serem, solą i pieprzem. Makaron podgrzać w garnku z boczkiem, dodać przygotowany sos, podgrzewać razem około pół minuty.


Autor i doskonałe wykonanie: Niedźwiedź :)

3 komentarze:

Gość: fghf, ecm83.neoplus.adsl.tpnet.pl pisze...

całkiem całkiem lecz za tłuste!!

Gość: pyra, 77-253-21-24.adsl.inetia.pl pisze...

to nie jest carbonara
czosnek???
śmietana? najwyżej odrobinę!
boczek nie może być wędzony, używa się boczku niewędzonego suszonego, pancetty

Ingredienti per 4 persone:
- 400 g di spaghetti;
- 150 g di pancetta affumicata;
- 30 g di ser pecorino romano
- 2 żółtka
- sale e pepe

smacznego :)

mysza_klapsiara pisze...

@pyra:
Gratuluję. Ni dosyć, że znasz się dobrze na kuchni polskiej, to i włoską opanowałeś/opanowałaś do perfekcji. Nic tylko pozazdrościć.