niedziela, 9 września 2007

28. Papryka marynowana


Zabawy w przetwory ciąg dalszy. Były już buraczki, były powidła. Dziś pora na marynowaną paprykę. Już sam jej wygląd budzi pozytywne skojarzenia :-)



  • 3 kg papryki czerwonej

  • czosnek

  • cebula

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • pieprz

  • gorczyca

  • 0,5 l octu

  • 5 szklanek wody

  • szklanka cukru

  • dwie łyżki soli

Do wyparzonych słoików włożyć po liściu laurowym, ząbku czosnku, plasterku cebuli, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy. Pokrojoną paprykę (mogą być ćwiartki lub paseczki) ułożyć w słoikach. Z octu, wody, cukru i soli przygotować zalewę (zagotować), ostudzić. Wlać zalewę do słoików do wysokości ok. 1 cm od szyjki słoików. Zakręcić na tzw. "pół obrotu". Pasteryzować ok. 20 minut. Dokręcić zakrętki.


 





 



 

Brak komentarzy: