Zabawy w przetwory ciąg dalszy. Były już buraczki, były powidła. Dziś pora na marynowaną paprykę. Już sam jej wygląd budzi pozytywne skojarzenia :-)
- 3 kg papryki czerwonej
 - czosnek
 - cebula
 - liście laurowe
 - ziele angielskie
 - pieprz
 - gorczyca
 - 0,5 l octu
 - 5 szklanek wody
 - szklanka cukru
 - dwie łyżki soli
 
Do wyparzonych słoików włożyć po liściu laurowym, ząbku czosnku, plasterku cebuli, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy. Pokrojoną paprykę (mogą być ćwiartki lub paseczki) ułożyć w słoikach. Z octu, wody, cukru i soli przygotować zalewę (zagotować), ostudzić. Wlać zalewę do słoików do wysokości ok. 1 cm od szyjki słoików. Zakręcić na tzw. "pół obrotu". Pasteryzować ok. 20 minut. Dokręcić zakrętki.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz