Zabawy w przetwory ciąg dalszy. Były już buraczki, były powidła. Dziś pora na marynowaną paprykę. Już sam jej wygląd budzi pozytywne skojarzenia :-)
- 3 kg papryki czerwonej
- czosnek
- cebula
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- gorczyca
- 0,5 l octu
- 5 szklanek wody
- szklanka cukru
- dwie łyżki soli
Do wyparzonych słoików włożyć po liściu laurowym, ząbku czosnku, plasterku cebuli, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy. Pokrojoną paprykę (mogą być ćwiartki lub paseczki) ułożyć w słoikach. Z octu, wody, cukru i soli przygotować zalewę (zagotować), ostudzić. Wlać zalewę do słoików do wysokości ok. 1 cm od szyjki słoików. Zakręcić na tzw. "pół obrotu". Pasteryzować ok. 20 minut. Dokręcić zakrętki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz