piątek, 28 września 2007

40. Szarlotka spod samiuśkich tater


apple day - September 28, 2007


Dzisiaj Święto Jabłka, z tej okazji zajadamy się z mężem szarlotką wg przepisu szellki. Jest przepyszna. Przypomina moje ukochane ciasto ze śliwkami. Polecam gorąco.



  • 2 - 3 kg jabłek

  • 50 dag mąki krupczatki

  • 25 dag margaryny

  • pół szklanki cukru

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki śmietany

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • cynamon

  • bułka tarta


Jabłka obrać, wykroić ogryzki, pokroić na ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Wymieszać z 4 łyżeczkami cynamonu, nie odsączać soku. Mąkę przesiać, dodać poszatkowaną margarynę, żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki, pozostałą częścią wyłożyć blachę i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Ciasto podpiec w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180oC. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypac obficie bułką tartą, wyłożyć jabłka, pokruszyć pozostałą część ciasta na jabłka. Piec około godziny w temperaturze 180oC.




1 komentarz:

cuda.wianki pisze...

na pewno bedzie ta szarlotka, tylko kiedy starczy mi czasu??