wtorek, 23 października 2007

50. Farfale z rydzami


Zostaliśmy ostatnio obdarowani kilkoma dorodnymi okazami rydzów, a że od dawna chodziła za mną ochota na aromatyczny, grzybowy sos, wykorzystałam rudzielce do jej zaspokojenia. Sos wyszedł gęsty, intensywnie pachnący.



  • 10 średniej wielkości rydzów

  • 100 g masła

  • 2 cebule

  • 250 ml śmietany kremówki

  • sól, pieprz

  • zielona pietruszka

  • 350 g makaronu typu farfale

Rydze dokładanie oczyścić, pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę poszatkować, podsmażyć na maśle, dodać grzyby. Podsmażać całość ok. 10 minut, po czym przykryć i dusić pod przykryciem do czasu, aż grzyby będą miękkie. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, polać przygotowanym sosem, posypać natką pietruszki.


Makaron z rydzami

Makaron z rydzami

Brak komentarzy: