Zostaliśmy ostatnio obdarowani kilkoma dorodnymi okazami rydzów, a że od dawna chodziła za mną ochota na aromatyczny, grzybowy sos, wykorzystałam rudzielce do jej zaspokojenia. Sos wyszedł gęsty, intensywnie pachnący.
- 10 średniej wielkości rydzów
- 100 g masła
- 2 cebule
- 250 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- zielona pietruszka
- 350 g makaronu typu farfale
Rydze dokładanie oczyścić, pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę poszatkować, podsmażyć na maśle, dodać grzyby. Podsmażać całość ok. 10 minut, po czym przykryć i dusić pod przykryciem do czasu, aż grzyby będą miękkie. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, polać przygotowanym sosem, posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz