wtorek, 23 października 2007

49. Tort makaronowy ze szpinakiem


Przepis wykopany (dosłownie) wraz z książką Perfect Pasta w sklepie z odzieżą używaną ;). Przypadł nam bardzo do gustu. Nie dość, że smakuje wyśmienicie, to wygląda bardzo efektownie. Polecam!



  • 175 g makaronu spaghetti

  • 25 g masła lub margaryny

  • 3 jajka

  • 25 g parmezanu

  • 110 g świeżego szpinaku lub 150 g mrożonego

  • 225 g sera śmietankowego lub tłustego białego sera

  • 2 cebule

  • 110 ml mleka lub śmietany kremówki

  • 1/2 łyżeczk suszonego oregano

Makaron ugotować w osolonej wodzie, błyskawicznie odcedzić. Wrzucić z powrotem do gorącego garnka, dodać masło lub margarynę, mieszać do czasu, aż tłuszcz się rozpuści. Dodać roztrzepane jajko i parmezan, zamieszać. Przełożyć do formy na tartę lub tortownicy. Ugnieść łyżką, pozostawiając nieugnieciony 2 cm brzeg.


W międzyczasie poszatkować szpinak, zalać wodą, podgotować do miękkości, odsączyć wodę. Dodać poszatkowaną cebulę. W misce utrzeć ser z dwoma jajkami, dodać szpinak, mleko lub śmietanę, oregano, 1/2 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Nałożyć do wgłebienia w makaronie. Brzegi makaronu przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego do 190o C piekarnika. Podpiekać ok. 30 minut.



Tort makaronowy ze szpinakiem



2 komentarze:

czy-jest pisze...

wygląda super. ach ten sos śmietankowo - szpinakowy...

casiapaw pisze...

ależ rewelacyjnie to wygląda! szpinak to moje ostatnie odkrycie (bo przez ponad ćwierć wieku w ogóle nie brałam go do ust ;), więc chętnie wypróbuję to danie :)