niedziela, 28 października 2007

55. Piekielne penne


Przepis wyszperany w pewnym dwutygodniku. Niby prosty, ale zaskakuje swoim smakiem. Z pewnością wrócę jeszcze do niego kiedyś.



  • 350 g makaronu penne

  • 4 duże pomidory (ja użyłam odsączonych pomidorów z puszki)

  • 3 łyżki oliwy

  • 50 ml wódki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka posiekanej bazylii

  • tarty parmezan

  • pieprz, sól

Pomidory pokroić w kostkę (świeże pomidory sparzyć i zdjąć skórkę), czosnek drobno posiekać Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pomidory. Dusić na małym ogniu około 5 minut. Dodać natkę pietruszki, łyżkę miodu, doprawić solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodać kieliszek wódki. W międzyczasie ugotować makaron, ciepły wymieszać z sosem. Dodać tarty parmezan i posiekaną bazylię Smacznego!


Makaron z wódką

Makaron z wódką

Makaron z wódką

Brak komentarzy: