środa, 7 listopada 2007

62. Paszteciki z kapustą i pieczarkami


Nie wiem jak wam, ale paszteciki kojarzą mi się z jesienią. Doskonałe na wieczór, do podjadania w zimne wieczory, z kocem i ciepłym pledem na kolanach. A ich smak w połączeniu ze smakiem czystego, czerwonego barszczu, poezja...



  • 500 g mąki

  • 200 g masła lub margaryny

  • 1-2 jajka

  • 5 dag drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • sól

  • kilka łyżek mleka

  • 500 g pieczarek

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem. Mąkę przesiać, dodać rozrobione drożdże, jajka, sól, roztopione letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie obrać pieczarki, umyć, drobno poszatkować, podsmażyć na maśle. Kapustę ugotować, odcisnąć, pokroić. Połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozwałkować wyrośnięte ciasto na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Powycinać nożem od środka placka trójkąty, nakładać na nie farsz, zawijać od grubszej strony. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temperaturze 190oC na złoty kolor. Smacznego!


Pasztecik

Paszteciki