Pierwszy raz pizzę z oscypkiem jadłam w Pizza Hut grubo ponad rok temu i od tej pory jestem jej ogromną fanką. Co jakiś czas lubimy z mężem przyrządzić ją jednak sobie w domu. Ostatnia nasza wzyta w Krakowie zaowocowała zakupem pokaźnego oscypka, długo więc nie musieliśmy się zastanawiać. Oscypek w połączeniu z boczkiem i tymiankiem. Cudo.
- 30 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 3 szklanki pszennej mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duży oscypek
- 2 cebule
- puszka pomidorów bez skórki
- 100-150 g boczku duńskiego w plasterkach
- rozmaryn
- sól, pieprz
Przygotować ciasto na pizzę według przepisu na pizzę z pieczarkami. Rozwałkować, przenieść do formy, docisnąć lekko dłońmi. Pomidory pokroić, nałożyć na ciasto. Cebulę pokroić w talarki, oscypka w plasterki. Cebulę i boczek rozłożyc na pizzy, na wierzch położyć ser. Posypać rozmarynem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 220oC. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz