sobota, 24 listopada 2007

71. Babka pomarańczowo-kakaowa


Pierwsza z propozycji na cytrusowy weekend. Babka kakaowa z dodatkiem soku z pomarańczy. Pyszne połączenie. Jak zwykle przesadziłam z kakao ;) (często zdarza mi się dać więcej niż w przepisie ;)) i ciasto wyrosło mniej niż zazwyczaj, ale za to było bardziej "konkretne". Polecam, bo babka jest pyszna i niezwykle szybka do przygotowania.



  • 1 szklanka mąki pszenej

  • pół szklanki mąki tortowej

  • kostka margaryny

  • kostka margarny

  • szklanka cukru

  • 2 płaskie łyżki kakao

  • 4 łyżki soku z pomarańczy

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • cukier puder do posypania

Ubić jajka z cukrem. Ubijać do czasu, kiedy masa nie potroi objętości. W międzyczasie rozpuścić margarynę. Ostudzić, a następnie dodać do ubitych jajek. Następnie wsypać mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i wszystko wymieszać. Na koniec dodać sok pomarańczowy. 2/3 masy wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Do reszty masy wsypać kakao, wymieszać i wlać do tortownicy. Piec w temperaturze 180oC przez 50 minut. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Babka pomarańczowo-kakaowa

Babka pomarańczowokakaowa

1 komentarz:

datura333 pisze...

Lubie ciasta z pomaranczami, moj ostatni hit to: www.mojeciasto.pl/lato/inne/ciasto_serowo_pomaranczowe
Tylko dodaje wiecej cukru, bo lubie jak ciasto jest bardzo slodkie :)