Kolejna propozycja na festiwal pierniczków. Pierniczki dwukolorowe. Wymagają odrobinę zręczności, ale efekt jest zadowalający. :-) Kolejna puszka łakoci czeka więc na świąteczne chwile. :)
Na jasne ciasto:
- 17,5 dag mąki
- ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 6,5 dag świeżego masła
- 8 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 lekko ubite żółtko
Na ciemne ciasto:
- 17,5 dag mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao w proszku
- 7,5 dag świeżego masła
- 7,5 dag cukru
- 1 lekko ubite jajko
Mąkę na jasne ciasto przesiać, wsypać sodę, sól, cynamon. Dodać rozdrobnione masło, cukier, miód i żółtko. Zagnieść ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Mąkę na ciasto czekoladowe przesiać, dodać sodę, sól, przyprawę do piernika, kakao. Dodać rozdrobnione masło, cukier, jajko, zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Oba rodzaje ciasta podzielić na połowy. Połowę czekoladowego ciasta rozwałkować na pasek o długości 33 cm, szerokości 5 cm i grubości ok. 1 cm. Tak samo rozwałkować jasne ciasto. Każdy pasek pokroić wzdłuż na 7 pasków. U��ożyć paski naprzemiennie, sklejając je (można zmoczyć je lekko wodą, wtedy będą lepiej lapić się do siebie). Z drugiej połowy jasnego ciasta uformować wałek o długości 33 cm, położyć go na środek ciasta zlepionego z pasków, zawinąć. Ciemne ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 33 cm x 15 cm, owinąć nim wałek ciasta w paski. Należy dosyć mocno przycisnąć ciasto, żeby się skleiło. Wałek włożyć do lodówki. Pokroić na paski o szerokości ok. 0,5 cm. Ułożyć na blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 oC. Smacznego!
3 komentarze:
Widzę, że do świętowania nie muszę Cię namawiać :D
Jakie cudeńka !
Dziekuję za udział w Festiwalu Pierniczków
Prześlij komentarz