poniedziałek, 10 grudnia 2007

84. Rogaliki z powidłami


Zafascynowana ostatnimi sukcesami drożdżowymi postanowiłam wypróbować kokejny przepis dorotus. Upiekłam pyszne drożdżowe rogaliki z konfiturą śliwkową. Wyszły cudowne. Mięciutkie, przyjemnie słodkie, rozpływające się w ustach. Polecam!




  • 4 szklanki mąki

  • 1/3 szklanki mleka

  • 50 g drożdży

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 1/2 szklanki oleju

  • 5 łyżek cukru
Do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Do niego wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i szczyptę soli. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu na piętnaście minut. Następnie dodać 1 całe jajko i jedno białko oraz olej. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować na okrągły placek. Powycinać nożem od środka placka trójkąty, posmarować je powidłami, zawijać od grubszej strony. Piec na blasze wyłożonej papierem w temperaturze 170oC około 15 - 20 minut.


Rogaliki

Rogaliki

Rogaliki

1 komentarz:

majanaboxing pisze...

No piekne te rogaliki :) Az mi sie zachcialo :)