Zafascynowana ostatnimi sukcesami drożdżowymi postanowiłam wypróbować kokejny przepis dorotus. Upiekłam pyszne drożdżowe rogaliki z konfiturą śliwkową. Wyszły cudowne. Mięciutkie, przyjemnie słodkie, rozpływające się w ustach. Polecam!
- 4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 5 łyżek cukru
Do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Do niego wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i szczyptę soli. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu na piętnaście minut. Następnie dodać 1 całe jajko i jedno białko oraz olej. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować na okrągły placek. Powycinać nożem od środka placka trójkąty, posmarować je
powidłami, zawijać od grubszej strony. Piec na blasze wyłożonej papierem w temperaturze 170
oC około 15 - 20 minut.
1 komentarz:
No piekne te rogaliki :) Az mi sie zachcialo :)
Prześlij komentarz