W domu jednej z moich koleżanek podczas kolacji wigilijnej serwuje się rozmaite pierogi. Są te tradycyjne, z kapustą i grzybami, są też z kaszą czy z makiem. Ja wyszperałam ostatnio przepis na pierogi z soczewicą. Powinny zasmakować wszystkim tym, którzy lubią ruskie pierogi. Mniam!
- 2 szklanki mąki
- Szklanka gorącej, przegotowanej wody
- 2 dag drożdży
- Sól, cukier
- Szklanka soczewicy
- 2 ziemniaki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 cebule
- Olej
- Tymianek
Ugotować soczewicę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę pokroić w kostkę, podsmazyć na oleju. Soczewicę, ziemniaki, jajko zmielić, dodać cebulę, dodać tymianek, doprawić do smaku. Z mąki, drożdży i wody zagnieść ciasto (dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru), rozwałkować, wyciąć krążki. Nakładać farsz, zalepić pierogi. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować ok. minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem lub śmietaną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz