poniedziałek, 17 grudnia 2007

89. Pierogi z soczewicą

W domu jednej z moich koleżanek podczas kolacji wigilijnej serwuje się rozmaite pierogi. Są te tradycyjne, z kapustą i grzybami, są też z kaszą czy z makiem. Ja wyszperałam ostatnio przepis na pierogi z soczewicą. Powinny zasmakować wszystkim tym, którzy lubią ruskie pierogi. Mniam!


  • 2 szklanki mąki

  • Szklanka gorącej, przegotowanej wody

  • 2 dag drożdży

  • Sól, cukier

  • Szklanka soczewicy

  • 2 ziemniaki

  • 1 jajko ugotowane na twardo

  • 2 cebule

  • Olej

  • Tymianek

Ugotować soczewicę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę pokroić w kostkę, podsmazyć na oleju. Soczewicę, ziemniaki, jajko zmielić, dodać cebulę, dodać tymianek, doprawić do smaku. Z mąki, drożdży i wody zagnieść ciasto (dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru), rozwałkować, wyciąć krążki. Nakładać farsz, zalepić pierogi. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować ok. minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem lub śmietaną. Smacznego!

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Brak komentarzy: