niedziela, 6 stycznia 2008

93. Makaron z papryką


Koniec lenistwa. Czas zabrać się do pracy. Również tej kulinarnej ;). Mam pewne zaległości, ale postaram się je szybko nadrobić. Dziś powrót do makaronu. Chyba się uzależniliśmy ;). Nasza kolejna propozycja na penne - wersja z żółtą papryką. Pycha!



  • 500 g makaronu penne lub innego krótkiego makaronu

  • 4 żółte papryki

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

  • 4 ząbki czosnku

  • 750 g pomidorów bez skórki

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • szczypta soli

Paprykę pokroić na cienkie paski, pomidory w kostkę, czosnek posiekać. Rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, wrzucić paprykę, smażyć około 2 minut, posolić, wlać pozostałą oliwę, wrzucić czosnek, po 3 minutach pomidory, dusić wszystko około 5 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą, posypać natką pietruszki. Makaron ugotować, połączyć z sosem. Smacznego!


Makaron z papryką

2 komentarze:

usmiecham-sie pisze...

ale pysznosci!

majanaboxing pisze...

Uwielbiam makaron! Ale niestety rzadko moge go jesc, bo tuczacy jest :( buu a szkoda, bo smakowity. Twoja potrawa wyglada pieknie! No i nareszcie jestes :)