czwartek, 21 lutego 2008

108. Galaretki z czerwonego wina

Składniki: 1/2 l wody, 10 dag cukru, kawałek laski cynamonowej, 1 łyżka goździków, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy, 35 g żelatyny, 600 ml czerwonego wytrawnego wina, bita śmietana

Do garnka wlać wodę, dodać cukier, cynamon, goździki, gałkę i skórki cytrusów. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć garnek z ognia. Dodać żelatynę, dokładnie rozpuścić, zostawić na 10-15 minut. Wyjąć przyprawy i skórki, dodać wino, dokładnie wymieszać. Wlać galaretkę do formy, kiedy wystygnie, wstawić do lodówki. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!

3 komentarze:

majanaboxing pisze...

Taka galaretka musi byc przepyszna, aromatyczna i naprawde inna w smaku od wszystkich. Nigdy takiej nie probowalam :)

majanaboxing pisze...

Zapomnialam dodac,ze zdjecia są przepiekne!!!

mysza_klapsiara pisze...

@ uśmiecham-sie : Też je lubię :)
@ majanaboxing : Galaretka jest naprawdę pyszna, szczególnie dla miłośników wina. Cieszę się, że zdjęcia się podobają!