Składniki: 200 g herbatników, 125 g + 3 łyżki masła, 1 szklanka + 4 łyżki cukru, 4 jajka, 4 żółtka, 3/4 szklanki soku z cytryny.
125 g masła rozpuścić, dodać 4 łyżki cukru, pokruszone herbatniki. Dobrze wymieszać. Przełożyć masę do formy na tartę i dokładnie docisnąć łyżką do brzegów. Zapiekać 5 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić. Przygotować nadzienie. W rondelku połączyć żółtka z jajkami. Dodać sok z cytryny i pozostały cukier. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zgęstnieje dodać 3 łyżki masła. Kiedy masło się rozpuści, zdjąć z ognia. Wylać na ciasto, wstawić do lodówki na około 2 godziny. Smacznego!
3 komentarze:
Bardzo lubie cytryny! :) Musi byc super taki placek :) Pozdrawiam.
A ciekawe, czy limonkowy smakowałby równie dobrze :)
Mniam mniam. Uwielbiam takie desery słodkie ale i cierpkie. Pycha i już.
Prześlij komentarz