piątek, 28 marca 2008

133. Penne rigate z fetą

Składniki: 400 g makaronu penne, 2 puszki pomidorów bez skórki, 150 g sera feta, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała czerwona papryka, 1 mała zielona papryka, pęczek rzodkiewek, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki posiekanej bazylii, 2 łyżki masła, papryka ostra, sól

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w słupki. Fetę pokroić w kostkę. Makaron ugotować. Cebulę, paprykę, czosnek, rzodkiewkę podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (wraz z zalewą). Dusić 10 minut bez przykrycia. Pod koniec dodać masło. Ugotowany makaron wymieszać z sosem i bazylią, doprawić do smaku cukrem i solą. Podawać z fetą obtoczoną w papryce. Smacznego!

Brak komentarzy: