Składniki: 400 g ciasta kruchego (może być mrożone), 10 owoców kiwi obranych i pokrojonych w plasterki, 100 ml śmietany kremówki, 2 jajka, 2 łyżki brandy, 200 g cukru.
Ciasto (mrożone lub przygotowane w odpowiednich proporcjach wg przepisu) rozwałkować na grubość 5 mm, wyłożyć formę, obciąć ciasto równo z jej brzegiem, ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 180oC, po czym wyjąć z piekarnika i przestudzić. Kiwi poukładać na cieście. Śmietanę ubić z jajkami, brandy i połową cukru na gładką, puszystą masę. Wylać masę na kiwi i wstawić tartę ponownie do piekarnika na około 20 minut. Wierzch powinien się lekko zapiec. Pozostałą częścią cukru posypać tartę, skarmelizować przy pomocy palnika. Podawać na ciepło. Smacznego!
1 komentarz:
Uwielbiam kiwi :) Twoja tarta bardzo mi odpowiada MYszo :)
Prześlij komentarz