Składniki: Ciasto: 375 g mąki pszennej, 174 g schłodzonego masła, 50 g cukru pudru, 1 łyżka startej skórki pomarańczowej, 1 roztrzepane jajko, 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 750 g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru, 50 g cukru pudru, 3 łyżki soku pomarańczowego, 2 łyżeczki imbiru, 50 ml śmietany kremówki
Do miski wsypać mąkę, dodać masło i palcami rozetrzeć je z mąką, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy, jajko, wodę. Zagnieść szybko ciasto i odstawić do schłodzenia na 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć formy na babeczki, piec bez nadzienia około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC, odstawić do ostudzenia. W rondelku wymieszać rabarbar, cukier, sok z pomarańczy, imbir. Gotować razem 10-15 minut. Śmietanę wlać na ciasto, wyłożyć na wierzch rabarbar. Podawać na ciepło. Smacznego!
4 komentarze:
Myszko jakie cuda u Ciebie! Piekne kolory, aż dech zapiera :)
Myszko!
ja niekulinarnie chciałam zapytać czy mogłabym dostać jakiś namiar, ewentualnie kluczyk do Twojego bloga ślubno-weselnego. Czytalam go z dużym zainteresowaniem, teraz sama jestem na etapie przygotowań (bardzo wstępnych), a jesteśmy z tego samego miasta i wiele Twoich rad, kontaktów itp. bardzo by mi się przydało!
Jeśli możesz to proszę o kontakt na gg 9924155.
Będę wdzięczna!
pa
Mmm, muszę koniecznie coś z rabarbarem zrobić, bo kusisz, myszko, kusisz! :)
Dziś kolejny przepis z rabarbarem!
Prześlij komentarz