Kiedyś mój mąż przypadkiem natknął się na artykuł poświęcony zmaganiom grupy Daring Bakers. Pomyślałam sobie, że ciekawym doświadczeniem byłoby być jej członkiem. I odważyłam się! Dziś prezentuję Wam mój debiut. Po przeczytaniu instrukcji przygotowania, byłam lekko przerażona (zobaczcie zresztą sami wersję oryginalną przepisu...). Nie dość, że musiałam uporać się z obcojęzycznym przepisem i szeregiem pojęć kulinarnych, których nie znałam, to jeszcze zmuszona byłam uruchomić swoją wyobraźnię, żeby prawidłowo zagnieść ciasto. I jeszcze to potworne zmęczenie po całym dniu pichcenia. Ale warto było! Bez Daring Bakers nigdy nie odważyłabym się na przygotowanie takiego cuda. Czuję się bogatsza o nowe doświadczenie i nowe smaki. Danish Braid smakuje wybornie i prezentuje się równie apetycznie! Ze względu na ograniczenia bloxowe, wpis prezentuję w dwóch odsłonach - angielskiej i polskiej.
Składniki: DANISH DOUGH - Detrempe: 28,5 g świeżych drożdży, 1/2 szklanki pełnego mleka, 1/3 szklanki cukru, starta skórka z 1 pomarańczy, 3/4 łyżeczki kardamonu, 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1/2 laski wanilii, 2 schłodzone duże jajka, 1/4 szklanki soku z pomarańczy, 3,25 szklanki mąki uniwersalnej, 1 łyżeczka soli Beurrage: 225 g zimnego masła, 1/4 szklanki mąki uniwersalnej Nadzienie jabłkowe (podstawowe dla przepisu, ale ja mój drugi Danish Braid zrobiłam z rabarbarem): 4 jabłka, obrane, pozbawione ogryzka, pokrojone w kostkę, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 laski wanilii, 1/4 szklanki soku z pomarańczy, 4 łyżki niesolonego masła
Przygotować Detrempe. Drożdże połączyć z mlekiem za pomocą miksera. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy, kardamon, ekstrakt waniliowy, ziarenka wanilii, sok, jajka, dobrze wymieszać. Przesiać mąkę i sól i zrobić wulkan. Wlać płynną masę, zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, dodać odrobinę mąki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Przygotować masę maślaną - Beurrage. Za pomocą miksera połączyć ze sobą masło z mąką - powinna powstać gładka masa. Wyjąć Detrempe z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45x33 cm o grubości około 0,5 cm. Rozsmarować masło na 2/3 prostokąta, zaczynając od prawej strony (jeśli podzielić prostokąt na 3 części, to masło powinno zajmować 2 z nich). Złożyć ciasto - lewą część złożyć do środka (powinna zakrywać połowę masła). Następnie złożyć do środka prawą część - powinien powstać prostokąt, złożony z 3 warstw, coś na kształt złożonego na 3 listu. Schłodzić ciasto przez 30 minut. Następnie położyć prostokąt wzdłuż, otwarte końce powinny być po prawej i lewej stronie, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 33x45 cm. Ponownie złożyć na 3 jak list i ponownie schładzać przez 30 minut. Dwie powyższe kolejki powtórzyć dwukrotnie - nie dodawać już żadnego masła. Po ostatniej kolejce schładzać ciasto przez przynajmniej 5 godzin.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz masła. Masło stopić w rondelku, pozostawić na ogniu przez 6-8 minute do uzyskania brązowego koloru. Wsypać resztę składników i pozostawić na ogniu jeszcze przez 10-15 minut - po tym czasie jabłka powinny się skarmelizować, odstawić do wystygnięcia. Ponieważ proporcje na ciasto wystarczają na przygotowanie dwóch Danish Braid, drugim nadzieniem, jakie przygotowałam było nadzienie rabarbarowe. Rabarbar należy obrać, pokroić na kawałki, zasypać cukrem - w ilościach zgodnych z indywidualnymi upodobaniami, podsmażać do czasu, gdy rabarbar zmięknie, a większość soku wyparuje. Nadzienie do Danish Braid nie może być zbyt mokre, bo całość "wybuchnie" podczas pieczenia i zamiast pięknego warkocza, będziemy mieli niezbyt apatycznie wyglądający płaski placek.
1/2 ciasta (drugą część wykorzystać na przykład do przygotowania kolejnego Danish braid) rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 13x40 cm. Nożem lub radełkiem, delikatnie nakreślić na cieście dwie poziome linie, dzielące ciasto na 3 części (ale nie przecinać go), na środkowej części ułożyć nadzienie jabłkowe. Na brzegowych częściach zrobić skośne nacięcia co 2-3 cm, nacięcia splatać jak warkocz.(Tutaj kilka zdjęć obrazujących zaplatanie warkocza). Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Tak przygotowany Danish Braid pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180oC, obrócić blachę i piec jeszcze przez 15-20 minut (ciasto powinno przybrać złoty kolor). Podawać na ciepło lub schłodzone. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz