piątek, 8 sierpnia 2008

185. Chleb pszenno-żytni (66 Percent Sourdough Rye)


Ingredients: Leaven: 180 g rye flour, 150 g water, 10 g sourdough starter Dough: 115 g rye flour, 150 g bread flour, 200 g water, 1/t tablespoon salt, 2 g dry yeast

The night before you want to bake the bread, feed the starter with 180g rye flour and 150 g water. Cover, and let stand at room temperature overnight. In a large bowl, mix together expanded starter and rest of the ingredients. Allow to rise in a warm spot until doubled - about 30-60 minutes. Put the dough into the pan, allow to rise for about 60 minutes, then sprinkle with oil. Bake in preheated to 230oC oven about 15 minutes, then decrease the temperature to 220oC and bake another 40 minutes.

2 komentarze:

majanaboxing pisze...

Wygląda bosko! Pięknie Ci wyszedl ! Ja nie mam jeszcze odwagi robic chleba na zakwasie. W ogole rzadko pieke chlebek .

Gość: komentator, 193.33.125.24* pisze...

Przepis zerżnięty żywcem, słowo w słowo, od Liski, tylko ilości składników zmniejszone o połowę, w dodatku bląd odnośnie temperatury, nie napisane, że zmniejszamy ją z 220 do 190-180 stopni.To po co było przepisywac po Lisce?