środa, 13 sierpnia 2008

189. Placki z serem ricotta (Ricotta hotcakes)


Ingredients: 250 g ricotta cheese, 125 ml milk, 2 whole eggs -separted, 100 g flour, 1 teaspoon baking powder 1 pinch salt, 2 teaspoons oil

Combine ricotta, milk and yolks, mix well. Stir flour, powder and salt together and add to ricotta mixture. Beat egg whites till foamy with whisk, fold into ricotta mixture, Heat oil in pan, drop in batter by spoonfuls and cook 1 min, flip and cook till done on other side.

4 komentarze:

trufla3 pisze...

świetny przepis. Czy placki mogę piec bez tłuszczu? Tylko sam teflon?Tak piekę naleśniki z kroplą mazidła.

mysza_klapsiara pisze...

@robaczek: przyjedź kiedyś na śniadanie, to sama się przekonasz :)
@majana: :D
@trufla: jeśli masz dobry teflon, to spokojnie możesz. Wyjdą na pewno. Pozdrawiam ciepło.

mysza_klapsiara pisze...

@robaczek: przyjedź kiedyś na śniadanie, to sama się przekonasz :)
@majana: :D
@trufla: jeśli masz dobry teflon, to spokojnie możesz. Wyjdą na pewno. Pozdrawiam ciepło.

Gość: ona, fcu82.internetdsl.tpnet.pl pisze...

Nie miałam mąki pszennej ,dałam ziemniaczanej i wyszły średnie,ale myślę ,że z pszenną są pyszne:)