piątek, 19 września 2008

Babka makowa

Babka ta jest pierwszym ciastem, jakie upiekłam w swoim życiu. Pierwszym, ale za to całkowicie udanym. Po raz kolejny sprawdziła się zasada, że najprostsze przepisy są najlepsze.


Ciasto stanowi ciekawą alternatywę dla popularnych w okresie świątecznym makowców. Puszyste, słodkie, idealnie wyrośnięte. Każdemu przypadnie do gustu.




Babka makowa

Czas przygotowywania: 60 minut

Składniki:


  • 5 jajek

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka maku

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 kostki margaryny


Sposób przygotowania:

Żółtka i cukier utrzeć do białości, następnie dodać margarynę, najlepiej w temperaturze pokojowej. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Dodać mak i na końcu ubitą z białek pianę. Masę połączyć za pomocą łyżki. Natłuścić formę i oprószyć mąką. Wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180oC.



[print_link]

Brak komentarzy: