czwartek, 30 października 2008

215. Kakaowy "salceson"

Bloki czekoladowe, wspomnienie lat 80, znane są chyba każdemu, a ja nawet teraz, kiedy wybór czekolad i czekoladowych batonów jest ogromny, przygotowuję je z wielką przyjemnością. Dzisiaj prezentuję kolejną propozycję z cyklu "kryzysowych" słodkości, kakaowy "salceson". Już sama nazwa zachęca do kulinarnych eksperymentów. Smacznie i ciekawie. To moja druga propozycja w ramach akcji Gotujemy po polsku, zaproponowanej przez Irenę i Andrzeja. Przepis pochodzi z majowej "Kuchni".




Składniki: 1 kostka masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 galaretka cytrynowa, 1 paczka herbatników, 1 szklanka bakalii, 1 paczka kwadratowych wafli tortowych

Masło, cukier i kakao wymieszać w rondelku, zagotować. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, używając 1/2 podanej wody. Dodać do gorącej masy kakaowej. Następnie dodać pokruszone herbatniki, bakalie, połamane wafle (2 wafle zostawiamy). Wafle zwilżyć wodą lub mlekiem, gdy zmiękną posmarować jeden z nich ostudzoną masą kakaową. Nakryć drugim waflem, zwinąć całość w rulon. Zawinąć w folię, schładzać przez noc w lodówce. Smacznego!


Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

8 komentarzy:

grumko pisze...

Świetny pomysł, no i ten bardzo realistyczny wygląd;-)

nina007 pisze...

Fantastyczna propozycja, nie ma to jak stare sprawdzone przepisy !!!

wedelka pisze...

Ależ to musi być pyszne :) No i jakie świetne zdjęcie.. Pozdrawiam ciepło i uciekam stąd, bo ślinka mi kapie... :)

Gość: robaczek15, pc241.quarto.pl pisze...

jadłam to u Ciebie siostra?

malta_79 pisze...

Ale klawy!

aga-aa pisze...

można komuś psikusa zrobić ;)

skoraczek pisze...

Ale fajnie wygląda taki kakaowy salceson. I zdecydowanie lepiej smakuje niż mięsny :-)

Gość: majmilys, adg34.internetdsl.tpnet.pl pisze...

świetnie to wygląda, a jeszcze lepiej się nazywa, mocno palindromicznie i wywrotowo. finezyjna kulinarna niespodzianka. gratulujemy - majmilys.blogspot.com