niedziela, 9 listopada 2008

225. Kapusta czerwona na ciepło

WERSJA DO DRUKU




Akcję Gotujemy po polsku!, którą zaproponowali nam Irena i Andrzej, kończę przepisem na kapustę czerwoną na ciepło. Smak i niezwykły aromat nadają jej goździki, które podczas duszenia oddają kapuście całe swoje dobro.




Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty, 2 jabłka, 1 cebula, 4 goździki, 2 łyżki cukru, 50 g masła, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz

Kapustę drobno posiekać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku, dodać jabłka, cukier, podsmażać 5 minut. Następnie dodać kapustę, dusić na małym ogniu kolejne 5 minut. Cebulę obrać, wbić w nią goździki, dodać do kapusty razem ze szklanką wody i octem. Przykryć garnek pokrywką, dusić kapustę około godziny. Kiedy kapusta będzie miękka, odcedzić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ciepłą. Smacznego!


Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

5 komentarzy:

casiapaw pisze...

Zakochałam się w tym zdjęciu! Na zabój. Jest obłędnie fioletowo-fioletowe :))

notme-gotuje pisze...

Oj zjadło by sie taka kapustke :))

mysza_klapsiara pisze...

@casiapaw: miło mi czytać takie słowa. BTW ostatnio coś dużo fioletowości tutaj prezentuję...

olciaky pisze...

Lubie:)

Gość: geo3, aeho43.neoplus.adsl.tpnet.pl pisze...

Uwielbiam taką kapustę tylko robię bez goździków i jabłka ale za to ze skwarkami ze słoniny. Pycha :)