wtorek, 2 grudnia 2008

242. Łazanki z kapustą

WERSJA DO DRUKU




Łazanki i kapusta goszczą często na wigilijnych stołach. Ja proponuję dziś pewną wariację z kapustą słodką jako składnikiem głównym. Bardzo smaczne codzienne danie, podpatrzone w Kuchni czeskiej. Na pewno jeszcze kiedyś wrócę do tego przepisu, bo jest naprawdę bardzo dobry, a w swoich świątecznych daniach wykorzystam poniższy przepis na makaron. Spróbujcie. To mój drugi przepis w ramach Kulinarnego kalendarza adwentowego.


Składniki: 400 g mąki, 1 jajko, 1 żółtko , 125 ml wody , 3 drobno posiekane cebule, 2 łyżki masła, 3 łyżeczki cukru, 800 g białej kapusty , 125 ml bulionu warzywnego, 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej , szczypta ostrej papryki mielonej , sól, pieprz

Z mąki, jajka, żółtka i wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować cienko ciasto i pokroić na małe prostokąty. Makaron gotować we wrzącej, osolonej wodzie około 5 minut, odcedzić.

W dużym garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, dodając pod koniec cukier. Dodać poszatkowaną kapustę i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, wlać bulion i gotować około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać pomidory oraz słodką paprykę i gotować kolejne 10 minut.

Na koniec wymieszać kapustę z makaronem, wszystki razem podgrzać, doprawić solą i pieprzem, posypać ostrą papryką.

10 komentarzy:

zemfiroczka pisze...

Wieki nie jadłam!

tilianara pisze...

Kolejna wspaniała propozycja na Święta :) Ja chyba Twój blog wydrukuję, oprawię i będę miała piękną książkę kucharską :)

majanaboxing pisze...

Uwielbiam! :))) Daaawno nie jadłam. Piękne zdjęcie!

wedelka pisze...

Bardzo lubię, a dawno nie jadłam. Ostatnio u teściowej ,nie wiem, z rok temu? Muszę sama zrobić niedługo ;)

shinju pisze...

Też nie jadłam bardzo dawno takich łazanek. Może w tym roku na święta przygotuję. :) Bardzo ładne zdjęcie.

atina_bc pisze...

Moja mama takie robi, ale nie miałam pojęcia, że są z kuchni czeskiej:) Piękne zdjęcie:)

mysza_klapsiara pisze...

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Nawet nie wiecie, jak przyjemnie jest czytać takie komplementy!

notme-gotuje pisze...

Chyba wieki temu ostatnio je jadlam... Pyszne, zjadla bym sobie :)

grumko pisze...

A myśmy wczoraj jedli;-) Zwykle łazanki robiliśmy z kiszoną kapustą i kiełbasą, ale w tej wersji są równie smaczne!

Gość: Ari, pool-71-106-114-174.lsanca.dsl-w.verizon.net pisze...

B. lubie lazanki z kapusta, ale z pewnymi zmianami smakowymi.
Bez dodatku cukru i pomidorow za to z kminkiem, podnosi smak kapusty i bardzo dobre sa z dodatkiem drobno pokrojonego boczku wedzonego albo z wedlina. Kapuste mozna podgotowac w bulionie z kurczaka. Lazanki moga byc gotowe, kto nie ma czasu robic, np. male kokardki.