czwartek, 29 stycznia 2009

277. Tuiles - styczniowe wyzwanie Daring Bakers


foodelek: przepisy tygodnia


 


 


 


 


 


 


 


Tuiles to lekkie jak piórko ciasteczka, które tuż po upieczeniu układa się w specjalnej formie, dzięki czemu po wystygnięciu zachowują charakterystyczny dla siebie wygięty kształt.

Styczniowe wyzwanie Daring Bakers stawiało na lekkość. Zadaniem było wykonanie tuiles w dowolnym kształcie i przygotowanie dowolnego, równie lekkiego dodatku - musu, sorbetu, lekkiego dipu... Ja swoje tuiles wygięłam w kształt rurek, a podałam je z lekkim musem czekoladowym według przepisu Pascala. Idealne połączenie.


Styczniowym wyzwaniem "opiekowały się" Karen z blogu Bake My Day oraz Zorra, autorka blogu 1x umruehren bitte. Autorami przepisów na Tuiles są Angélique Schmeink oraz Michel Roux.  (This month's challenge is brought to us by Karen of Bake My Day and Zorra of 1x umruehren bitte aka Kochtopf. They have chosen Tuiles from The Chocolate Book by Angélique Schmeink and Nougatine and Chocolate Tuiles from Michel Roux.)


 




 




Składniki: 65 g miękkiego masła, 60 g cukru pudru, 1 saszetka cukru waniliowego, 2 duże białka roztrzepane widelcem, 65 g przesianej mąki

Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Ciągle mieszając, dodawać roztrzepane białka. Następnie stopniowo dodawać mąkę. Gładką masę schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia, masę rozsmarowywać cienko za pomocą łyżki, piec około 5-10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Złote tuiles zdejmować z blachy i wyginać w dowolne kształty. Pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!



6 komentarzy:

lis_ka pisze...

Brawo! Ślicznie Ci wyszły. Wyglądają na niezwykle cieniutkie i apetyczne :-)

olalala77 pisze...

Łał! Super ciasteczka! Świetnie pasują do tego czekoladowego musu.
A to styczniowe wyzwanie nie jest jakieś szczególnie trudne, jak zawsze myślałam o innych wyzwaniach :)!

tilianara pisze...

Cudowne ciasteczka :) Niedawno piekłam takie sezamowe ciasteczka, które można wyginać w różne kształty - aromatyczna i jaka smaczna zabawa :)

Gość: Lisa, ool-18bbb675.dyn.optonline.net pisze...

Gorgeous! NICE JOB all around :)

majanaboxing pisze...

Bardzo delikatne, jak pióreczko, piękne są!:)

casiapaw pisze...

Witaj Myszko :) Ptaszki ćwierkają tu i ówdzie, że dziś jest Twoje święto. A więc wszystkiego najlepszego! :)