Składniki: 160 ml ciepłego mleka, 70 g cukru, 7 g suszonych drożdży, 50 g masła, 500 g mąki, pół łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej, 1 jajko, około 50-60 g rozpuszczonego masła, szklanka drobnego cukru, 2 łyżeczki cynamonu
Drożdże rozpuścić w 1/4 mleka i pozostawić na około 10 minut. Masło roztopić, wymieszać z pozostałym mlekiem. Mąkę wymieszać z solą, gałką muszkatołową, cukrem. Dodać roztrzepane jajko, masło z mlekiem i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Następnie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Dużą okrągłą foremką wycinać z ciasta kółka, a w nich drugą, mniejszą, dziurki. Tak przygotowane pączki pozostawić do napuszenia na około 1 godzinę. Piec 20 miniut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
W międzyczasie roztopić masło, a cukier wymieszać z cynamonem. Upieczone pączki pozostawić do wystygnięcia na 5 minut. Każdy posmarować masłem z dwóch stron i posypać cukrem z cynamonem. Smacznego!
6 komentarzy:
fajnie, że nie tylko smażymy, ale i pieczemy :) niefajnie, że w taki dzień nie można się pączkom oprzeć :D same nawołują - tym bardziej, że zdjęcia super, i aż chce się wyciągnąć rękę po jednego :)
Myszko, cudne są Twoje pączusie! :))
Ja właśnie kupiłam pieczone i na dodatek bez cukru pudru i żadnego lukru - i stwierdzam, że takie są zdecydowanie najlepsze :)
myszko, ale one mają piękną skórkę,
taką błyszczącą
ps. śliczny kubek w tle :-)
a te piękne kubeczki można wiedzieć skąd? ;)
Dziękuję za komplementy :) A kubeczek w Duka kupiony :)
Prześlij komentarz