niedziela, 3 maja 2009

Na szybko

Dzisiaj krótko, bo już późna godzina, a jutro z samego rana czeka mnie płaski brzuch ;). Jeszcze chwila, a znowu pomylę kroki, chociaż tym razem raczej nie z braku umiejętności, a z niewyspania. Poniższy przepis też jest szybki, a do tego banalnie prosty. Zastanawiałam się, czy go zamieszczać, ale o dziwo hasłowo króluje w wyszukiwaniach googlowych, więc czemu nie... Do tego idealnie wpisuje się w mój dietetyczny jadłospis, który już niedługo, w ramach kampanii ujędrniającej Dove, będę mogła skonsultować z dietetykiem. Już się boję ;).




Krupnik

Krupnik

Porcje: 4


Składniki:




  • 3 korzenie pietruszki

  • 1 mały seler

  • 3-4 marchewki

  • 2 duże ziemniaki

  • por

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

  • ewentualnie 3 skrzydełka z kurczaka


Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać, pokroić w talarki, pietruszkę, seler i ziemniaki w kostkę. Warzywa razem z zieloną częścią pora zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia (jeśli chcemy przygotować wywar mięsny, do warzyw należy dodać wypłukane skrzydełka z kurczaka). Kiedy woda zawrze, dodać opłukaną kaszę, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż kasza i warzywa nie będę miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.



[print_link]

Brak komentarzy: