Na czas sezonu truskawkowego powinny zniknąć wszystkie diety ;). Ja się poddaje. Nasyciłam się już truskawkami samymi w sobie, czas więc na truskawkowe wypieki. A jak tu pałaszować słodkie desery będąc na diecie? Tak więc chwilowo porzucam rygorystyczny jadłospis i oddaję się truskawkowej przyjemności. Codzienne ćwiczenia fitness i zielona linia dove muszą mi wystarczyć. Wszak dobre samopoczucie też dobrze wpływa na skórę, prawda? ;)
Przepis na poniższy placek należy do grona tych błyskawicznych. Chwilka przygotowań, 30 minut w piekarniku i gotowe. Takie ciasta lubię najbardziej. Nie wymaga wiele pracy, smakuje fantastycznie i zawsze wychodzi. Polecam do szklanki ciepłego mleka :).
Źródło przepisu: Gourmet (z drobnymi modyfikacjami).
Porcje: 8-12
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru plus 2 łyżki
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 2 szklanki obranych i umytych truskawek
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości, a następnie dodać jajka, ucierać jeszcze 3 minuty. Następnie stopniowo dodawać mąkę i maślankę - zacząć od mąki i na mące skończyć. Tak przygotowaną masę wlać do natłuszczonej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć truskawki, wierzch posypać 2 łyżkami cukru. Ciasto piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Będzie upieczone, kiedy będzie miało lekko brązowy kolor, a patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy.
[print_link]
2 komentarze:
No w końcu zmądrzałaś i porzuciłaś dietowanie:)
A co do Twojego placka,to ja robiłam swego czasu podobny(baardzo często),ale dodawałam zamiast masła olej:)-pół szklanki
[...] Placek z truskawkami [...]
Prześlij komentarz