środa, 4 listopada 2009

Kanapka z mizuną, szynką i pomidorem

Odkryłam ją całkiem niedawno. Prawie pomyliłam ją z rukolą. A już po pierwszym spróbowaniu zaliczyłam do grona moich ulubionych sałat :), chociaż zdecydowanie należy do grona roślin kapustnych. W smaku lekko pikantna, ale nie tak bardzo wyrazista jak rukola, idealnie komponuję się w sałatkach w towarzystwie warzyw o łagodnym smaku. No i jej wygląd! Błyszczące, ciemnozielone, ząbkowane liście tworzące kształt rozety na jasnej łodydze, stanowią piękny akcent dekoracyjny na talerzu.


Kanapka, na którą przepis znajdziecie poniżej to jedna z moich ulubionych. Czasami tak mam, że po spróbowaniu pewnych połączeń, chciałabym je powtarzać i powtarzać i smakować po raz kolejny. Idealna. Koniecznie spróbujcie.


Sandwiches with mizuna salad


Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego, mizuna, 2 pomidory, 4 plasterki szynki, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka soku z limonki, 100 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, sól


Z oliwy, majonezu, soku z limonki i rozgniecionego czosnku przygotować sos, doprawiając go do smaku solą. Posmarować nim kanapki pieczywa tostowego. Na połowie kanapek rozłożyć szynkę, plastry pomidora i liście mizuny. Przykryć drugą kanapką.

Brak komentarzy: