Nie wyrobiłam się przed świętami, zaległości nadrobię więc teraz i zamiast inspirować, pokażę co trafiło na nasz tegoroczny świąteczny stół. Będzie co googlować za rok ;).
Herbaciane jajka podałam na wielkanocne śniadanie razem z solidną dawką witamin w postaci rzeżuchy. Taki zestaw odpowiada mi najbardziej. Świetnie wyglądają, a do tego smakują wybornie, chociaż nieco inaczej od tradycyjnych jaj na twardo.
Herbaciane jajka to moja pierwsza propozycja w ramach wielkanocnej zabawy Olgi.
Jajka herbaciane /"Kuchnia", kwiecień 2010/
Porcje: 6
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
6 jajek
1 l mocnej czarnej herbaty
1 gwiazdka anyżu
1 płaska łyżeczka pieprzu
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Delikatnie natłuc skorupki, tworząc delikatną pajęczynę. Włożyć do garnka, zalać herbatą. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez 90 minut. Jeśli herbata będzie zbyt szybko parować, na bieżąco ją uzupełniać. Ugotowane w zalewie jajka ostudzić, a następnie obrać ze skorupek.
[print_link]
[:Listonic]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz