czwartek, 8 kwietnia 2010

Jajka herbaciane

Nie wyrobiłam się przed świętami, zaległości nadrobię więc teraz i zamiast inspirować, pokażę co trafiło na nasz tegoroczny świąteczny stół. Będzie co googlować za rok ;).


Herbaciane jajka podałam na wielkanocne śniadanie razem z solidną dawką witamin w postaci rzeżuchy. Taki zestaw odpowiada mi najbardziej. Świetnie wyglądają, a do tego smakują wybornie, chociaż nieco inaczej od tradycyjnych jaj na twardo.


Herbaciane jajka to moja pierwsza propozycja w ramach wielkanocnej zabawy Olgi.


Easter eggs


Jajka herbaciane /"Kuchnia", kwiecień 2010/


Porcje: 6


Czas przygotowania: 90 minut


Składniki:


6 jajek


1 l mocnej czarnej herbaty


1 gwiazdka anyżu


1 płaska łyżeczka pieprzu


2 łyżki ciemnego sosu sojowego


Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Delikatnie natłuc skorupki, tworząc delikatną pajęczynę. Włożyć do garnka, zalać herbatą. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez 90 minut. Jeśli herbata będzie zbyt szybko parować, na bieżąco ją uzupełniać. Ugotowane w zalewie jajka ostudzić, a następnie obrać ze skorupek.


[print_link]


[:Listonic]

Brak komentarzy: