sobota, 2 września 2006

9. Ciasto z agrestem



  • 3 szklanki mąki krupczatki



  • 5 łyżek cukru



  • kostka margaryny



  • 5 jaj



  • cukier waniliowy



  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



  • 2-3 łyżki śmietany



  • szklanka cukru



  • 2 opakowania jasnego budyniu bez cukru



  • 75 dag agrestu (śliwek, jabłek, rabarbaru)


Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem na stolnicy. Dodać 5 żółtek, śmietanę. Zagnieść ciasto. Piątą część ciasta włożyć do lodówki, resztę rozwałkować i wyłożyć na okrągłej blasze. Oczyszczony agrest rozłożyć gęsto na cieście. Ubić pianę z białek, dodać cukier i proszek budyniowy, wymieszać, wylać na owoce. Resztę ciasta rozkruszyć na pianie. Piec ok. 50-60 minut w 200oC.

1 komentarz:

Gość: izabella, apn-77-114-132-215.dynamic.gprs.plus.pl pisze...

może moglobybyć troche mniej margaryny. ale wlaśnie ciasto wyjelam z piekarnika i mimo że cieple to musialam sprobować. ślicznie wygląda i fenomenalnie smakuje. moje pierwsz ciasto z agrestem. dzięki