3 szklanki mąki krupczatki
5 łyżek cukru
kostka margaryny
5 jaj
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
szklanka cukru
2 opakowania jasnego budyniu bez cukru
75 dag agrestu (śliwek, jabłek, rabarbaru)
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem na stolnicy. Dodać 5 żółtek, śmietanę. Zagnieść ciasto. Piątą część ciasta włożyć do lodówki, resztę rozwałkować i wyłożyć na okrągłej blasze. Oczyszczony agrest rozłożyć gęsto na cieście. Ubić pianę z białek, dodać cukier i proszek budyniowy, wymieszać, wylać na owoce. Resztę ciasta rozkruszyć na pianie. Piec ok. 50-60 minut w 200oC.
1 komentarz:
może moglobybyć troche mniej margaryny. ale wlaśnie ciasto wyjelam z piekarnika i mimo że cieple to musialam sprobować. ślicznie wygląda i fenomenalnie smakuje. moje pierwsz ciasto z agrestem. dzięki
Prześlij komentarz