Dobre, bo polskie!
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 25 dag masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 50 dag białego, tłustego sera
- 1 żółtko
- 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag masła
- puszka brzoskwiń
- Wierzch:
- 6 białek
- 3 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Masło na ciasto utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodawac po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Jedną cześcią wylepić formę, a drugą owinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Dwukrotnie zemleć ser. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Wciąż ucierając, porcjami dodawać ser. Wymieszać masę z proszkiem budyniowym. Odsączyć brzoskwinie. Rozsmarować masę serową na cieście, ułożyć połówki brzoskwiń. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wymieszać z mąką i rozlać na ciasto. Na wierz zetrzeć ciasto. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 st. C.
[print_link]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz