sobota, 2 września 2006

Sernik z brzoskwiniami

Dobre, bo polskie!

Składniki:



  • Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej

  • 25 dag masła lub margaryny

  • 5 żółtek

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



  • Nadzienie:

  • 50 dag białego, tłustego sera

  • 1 żółtko

  • 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru

  • pół szklanki cukru

  • cukier waniliowy

  • 10 dag masła

  • puszka brzoskwiń



  • Wierzch:

  • 6 białek

  • 3 łyżki cukru

  • łyżka mąki ziemniaczanej


Masło na ciasto utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodawac po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Jedną cześcią wylepić formę, a drugą owinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Dwukrotnie zemleć ser. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Wciąż ucierając, porcjami dodawać ser. Wymieszać masę z proszkiem budyniowym. Odsączyć brzoskwinie. Rozsmarować masę serową na cieście, ułożyć połówki brzoskwiń. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wymieszać z mąką i rozlać na ciasto. Na wierz zetrzeć ciasto. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 st. C.



[print_link]

Brak komentarzy: