Ulubione
Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy
- 250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 utarte ząbki czosnku
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- liść laurowy
- oregano
- sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchew, liść laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać ok. 1 l zimnej wody i gotować pół godziny aż soczewica zmięknie. Dodać posiekane pomidory, koncentrat, sól, pieprz, oregano i gotować kolejne 15 minut. Przed podaniem doprawić octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz