- ok 45 dag mąki pszennej
 - szklanka gorącej wody
 - dwie łyżki oleju
 - szklanka kaszy gryczanej
 - masło
 - 25 dag tłustego twarogu
 - 2 cebule
 - 1 jajo
 - majeranek
 - sól
 - pieprz
 
Z mąki, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto powinno być gładkie. Rozwałkować, wykroić krążki za pomocą szklanki lub okrągłej zakrętki. Kaszę ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2, ostudzić. Dodać twaróg rozgnieciony widelcem, cebulę zeszkloną na maśle, jajko, majeranek, sól, pieprz do smaku. Z ciasta i farszu przygotować pierogi. Wrzucać na osoloną, gotującą się wodę. Gotować ok 2 minut od wypłynięcia.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz