czwartek, 2 listopada 2006

16. Pierogi z kaszą gryczaną


  • ok 45 dag mąki pszennej

  • szklanka gorącej wody

  • dwie łyżki oleju

  • szklanka kaszy gryczanej

  • masło

  • 25 dag tłustego twarogu

  • 2 cebule

  • 1 jajo

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

Z mąki, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto powinno być gładkie. Rozwałkować, wykroić krążki za pomocą szklanki lub okrągłej zakrętki. Kaszę ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2, ostudzić. Dodać twaróg rozgnieciony widelcem, cebulę zeszkloną na maśle, jajko, majeranek, sól, pieprz do smaku. Z ciasta i farszu przygotować pierogi. Wrzucać na osoloną, gotującą się wodę. Gotować ok 2 minut od wypłynięcia.



Brak komentarzy: